Virtual reality, forkortet VR, er en teknologi der skaber en ”virtuel virkelighed”, altså skaber en verden, der ikke eksisterer i virkeligheden. VR har reelt eksisteret siden 80’erne, og særligt i 90’erne så man mere og mere avanceret 3D-teknologi, der gjorde oplevelsen mere indlevende. Det var dog generelt ikke en teknologi, der fandtes uden for spillehaller, butikker, messer og forlystelser.

Virtual reality så faktisk et stort dyk i popularitet sidst i 90’erne og op gennem 00’erne, for så nu for alvor at tage fat. Virtual reality er i dag muligt helt uden dyrt udstyr eller synderligt avanceret software.

Men hvis vi bevæger os uden for underholdningsområdet bestående primært af videospil og interaktive film, så er der faktisk masser af potentiale for virtual reality. Derfor er det også helt oplagt at skulle anvende VR i undervisningssammenhæng, hvilket artiklen her blandt andet kommer ind på.

En ægte VR-oplevelse giver dig frihed til at skabe præcist den verden, du har i tankerne.

Er virtual reality ikke bare en 360 graders video?

Nogle virtual reality-oplevelser kan man i realiteten kalde film, hvor man kan se hele vejen rundt. Det er dog en simpel måde at tænke virtual reality på.

VR skaber en virtuel virkelighed, hvor der for alvor skabes grobund for læring på helt nye og unikke måder. Dette kan man også opnå med en 360 graders video, selvom der dog som regel ikke er mulighed for at interagere med den verden, man får præsenteret.

VR-headsets

VR-headset er en term der dækker over den slags headset man tager på, og som lukker helt til, hvor brugeren via en todelt skærm vil kunne se i en given retning, og opfatte det viste som virkeligheden.

Særligt inden for de sidste 10 år er der sket store fremskridt inden for teknologien, og der er således ikke længere nogen nævneværdig forsinkelse mellem man drejer hovedet, og at skærmen følger med. Selv de billigste smartphones på markedet kan præsentere en overbevisende oplevelse.

360 video og virtual reality

Et VR-headset behøver ikke være synderligt kompliceret, som eksempelvis Googles bud på et headset til virtual reality, Google Cardboard.

Definition af en 360 graders video

Tanken bag en 360 graders video er ret simpel, da der  er tale om en optagelse af en situation, som man også kunne optage med et almindeligt kamera, men her med et kamera der kan se 360 grader rundt. Altså kan man som seer opleve det optagne som man var der selv. Det giver forskellige muligheder i forhold til det budskab man gerne vil ud med, og 360 graders videoer giver bl.a. en ny måde at fortælle historier på.

Er der tale om en livestream af f.eks. sport eller en koncertoplevelse, kan en 360 graders video være en god, og egentlig ret oplagt måde at gøre oplevelsen mere interessant for seeren. F.eks. streamede NBC vinter-OL, hvor man under bl.a. ishockey kunne vælge at sidde forskellige steder under kampen, herunder udskifterbænken og forskellige tilskuerpladser.

Flere virksomheder som f.eks. forlystelsesparker har også brugt 360 graders video til deres rutschebaner, så man nærmest kan opleve det hjemme i stuen. I undervisningsmæssig sammenhæng bliver det også mere og mere brugt til ekskursioner eller oplevelser, som der ikke er muligt at besøge i virkeligheden.

Hvad kan virtual reality i tillæg hertil?

Ud over de nævnte ting i en 360 graders video, så tillader VR at man kan bevæge sig rundt i miljøet, samt interagere med det. Det kan være alt fra at åbne døre og flytte på ting, til at man vitterligt udforsker og kommer videre i fortællingen, ved hjælp af ens interaktion med den virtuelle verden. Dette kendes bedst fra videospil, og der er således en klar parallel mellem måden man formidler ting på i virtual reality, og på konsol-, computer- og mobilspil.

Virtual reality kombineres også tit med et joystick/controller, der gør det muligt at bevæge sig rundt i miljøet, samt interagere med objekter. De mest avancerede systemer placerer også ind på en særlig plade, hvor man bliver spændt fast, og man kan således gå i virkeligheden, hvorved man også vil bevæge sig i den virtuelle verden.

VR-headset eller smartphone?

Som nævnt kan man faktisk blot bruge sin smartphone og et særligt headset for at skabe virtual reality. Google har bl.a. lavet et headset der består af pap, og som man selv folder. Man kan f.eks. også købe billige headsets i Flying Tiger Copenhagen. Det kommer dog ikke helt uden begrænsninger.

Folk er generelt splittede, om de helst vil bruge deres smartphones og et særligt headset, eller investere i specifikt VR-udstyr som eks. Oculus Rift. Der er klare fordele ved det specifikke udstyr, da en ordentlig VR-oplevelse på smartphone kræver, at opløsningen på skærmen er tilstrækkelig høj til, at oplevelsen bliver sublim. Man vil selvsagt have sine øjne ganske tæt på skærmen.

Derudover vil de fleste smartphones også bruge en enorm mængde strøm, og vil ligeledes udvikle en del varme. Det kan derfor godt virke som om, at VR på smartphones ikke er en ting, man skal gøre brug af i mange timer. De fleste systemer anbefaler desuden heller ikke, at man bruger det meget mere end en halv time ad gangen. Et alternativ hertil er derfor Oculus Go og det lidt mere omfattende Oculus Quest, der er standalone-headsets.

360 video og virtual realityI dette headset indsættes en smartphone, der indeholder både software og hardware til at skabe en VR-oplevelse.

Hvordan kan jeg så bruge virtual reality som underviser?

Der er et utal af eksempler på, at virtual reality med stor succes er blevet brugt til undervisning i en lang række forskellige situationer. På skoletubeguide.dk kan du se forskellige undervisningeksempler med VR, der primært henvender sig til folkeskolen. Her tæller VR-eksemplerne blandt andet:

  • En virtuel skov, hvor man bevæger sig rundt og identificerer både planter og dyr.
  • Geografi, hvor man nemt og hurtigt kan udforske hele verden i virtual reality.
  • Fysik/kemi, hvor man har mulighed for at visualisere forskellige konstellationer.

Dette er meget stationære eksempler, men de kræver naturligvis stadig en del planlægning, programmering og designarbejde inden. Det er ikke svært at forestille sig en VR-oplevelse, hvor man f.eks. som medicinstuderende får vist mennesket adskilt i anatomiske dele, og hvor man så kan undersøge objekterne, eller man som politikadet står over for en situation, som man skal løse på bedst mulige måde.

Et lidt mere simpelt eksempel, som dog minder mere om traditionel undervisning – men i et digitalt miljø – man kan f.eks. forestille sig at du som underviser vil befinde dig i det virtuelle miljø, hvor du har en direkte mulighed for at interagere med dine elever. Særligt ifm. coronatiden har man set dette gjort i form af virtuelle chatrum, men dette må siges at være skridtet videre for virtuel undervisning.

At bruge virtual reality skaber en helt ny måde for formidling, og særligt muligheden for at kunne interagere ”realtime” er det tætteste man i dag kan komme på virkeligheden, gennem virtual reality.

Kommer vores NGOs budskab bedre igennem med VR?

Sidder du f.eks. i kommunikationsafdelingen i en NGO, leder du måske efter nye metoder at udbrede jeres brand og kerneværdier på. Man kan godt betragte virtual reality som et helt nyt medie, og derfor er det oplagt at undersøge muligheden for, at udbrede sit brand, komme sine kunder nærmere, og generelt introducere nye tiltag og produkter via virtual reality.

Analyseinstituttet Nielsen har vist, at 84 % af seerne tydeligt kan huske afsenderen bag, efter at have haft en VR-oplevelse, mens det samme tal blot er 53 % ved brug af almindelig videoreklame. Dette har flere firmaer derfor gjort brug af med stor succes, og herunder kommer et par af de senere og mest succesfulde eksempler.

Internationale eksempler på brug af virtual reality hos NGO’er

  1. Care – i deres jagt på at hjælpe udviklingslandene til en stabil økonomi, har kaldet ”Women on the Move”. Disse henvender sig til dig, der overvejer at støtte deres arbejde, hvor du får et livagtigt indblik i deres hverdag, og den forskel som Care skaber.
  2. The Dolphin Swim Club – navnet siger næsten det hele. Vha. virtual reality får handicappede og udviklingshæmmede mulighed for at prøve, at svømme med delfiner. Dette foregår desuden i en ægte swimmingpool, med et vandtæt VR-headset. Altså en oplevelse der for alvor kan give livsglæde.
  3. Greenpeace – her er der til dels ”blot” tale om en 360 graders video, men Greenpeace sætter med deres VR-oplevelse brugeren midt i Amazonjunglen, tæt på den natur og de dyr, de går ind for at beskytte.

Fremtiden for virtual reality

Som nævnt er udviklingen virkelig gået stærkt særligt de sidste 10 år, og med den nye popularitet er der ikke noget der tyder på, at det stopper lige foreløbig. Teknologien bliver hele tiden bedre, og ikke mindst i videospilsindustrien bliver virtual reality også større og mere udbredt. Et af de seneste eksempler er spillet Half-Life: Alyx, der er det bedst anmeldte VR-spil nogensinde. Film som Ready Player One leger med tanken om en meget indlevende virtual reality-verden, men det er endnu ikke noget, der har slået igennem i spillefilmsbranchen. Den stigende popularitet vil do guden tvivl sætte sig i resten af anvendelsesmulighederne også.

Derfor er virtual reality også et område vi fokuserer meget på kontakt os], og som vi regner med at beskæftige os en del med i fremtiden.